Buresø er en sø beliggende i en tunneldal, umiddelbart sydøst for Slangerup, hvor Allerød, Frederikssund og Egedal kommuner mødes.
Karlenes Badested er et lille badested i den vestlige ende af Buresø, som du kan gå til fra Jørlunde Overdrev, og som Allerød Kommune fører tilsyn med.
Badning foregår på eget ansvar.
Der er ikke livreddere eller redningsudstyr ved Karlenes Badested. I den østlige ende af Buresø findes Buresøbadet, som er et større badested, hvor der i badesæsonen udlægges en badebro, og hvor der er en redningspost.
Vandkvalitet - og målinger
I Buresø ved Karlenes Badested er badevandskvaliteten "udmærket". Hvilket er den bedste badevandskvalitet ud af fire mulige kvaliteter: Udmærket, god, tilfredsstillende og ringe.
Udmærket kvalitet opnås, når der de sidste fire år højst har været 1 ud af 20 prøver, hvor der er mere end 500 E. coli bakterier i en 100 ml prøve, og højst 1 ud af 20 prøver, hvor der er mere end 200 Enterokokker bakterier i en 100 ml prøve.
Kommunen opsætter skilte om, at badning frarådes, hvis en enkelt måling viser, at der er mere 800 Enterokokker eller 2000 E. coli i en 100 ml prøve.
Se målingerne af vandkvaliteten ved Karlenes Badested for neden
Risiko for ”svømmekløe” ved badning i Buresø
Kløen og udslættet kan skyldes en lille parasit (ikte), der lever i ferskvand som Buresø, og som normalt inficerer fugle.
Svømmekløe skyldes, at ikten forsøger at trænge ind i huden på mennesker. Det kan give en allergisk reaktion eller lokal betændelse i huden. Kløen kan være meget irriterende, men går normalt væk af sig selv inden for nogle få dage til uger. Ikten kan ikke trænge igennem huden.
Ikterne er ufarlige, men kan være meget generende for især børn, følsomme personer og allergikere. Er man stærkt generet af kløe efter badning anbefales det at kontakte en læge.
For at undgå spredningen af ikter, bør man undlade at fodre ænder ved badesteder i søer.
Du kan læse mere om ikter i badevandet her.
Københavns Universitet, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, er interesseret i at komme i kontakt med badegæster, der oplever svømmekløe efter badning i søer, som opfølgning på et afsluttet Ph.D. studie om ikter i danske søer.
Du kan finde kontaktoplysninger til universitetet via linket eller skrive til: kga@sund.ku.dk, azmi@sund.ku.dk eller kub@sund.ku.dk
Gode råd:
- Undgå for lange ophold på helt lavt vand, særligt mellem siv og rør
- Tør kroppen godt efter badning.
- Klø ikke de berørte områder - det kan gøre kløen værre eller føre til infektion.
- Læg noget koldt på de kløende områder eller tag et køligt bad
- Undgå at svømme indtil infektionen er forsvundet.
- Efter samråd med læge kan man benytte beroligende cremer eller salver, der indeholder antihistamin eller andet, der kan lindre kløen