Det globale klima er under forandring. Det har også betydning for Allerød. De seneste år har vi især oplevet forandrede nedbørsmønstre, som har ført til flere oversvømmelseshændelser på veje, stier, parker, pladser og nogle gange også på privat ejendom.
Ved ekstreme regnhændelser har det nuværende kloaksystem ikke kapacitet til den voldsomme mængde regn. Oversvømmelser kan medføre risiko for udledning af spildevand i fx vandløb. Dette er en trussel mod Allerøds natur, da spildevand forurener vandet til skade for dyre- og planteliv.
For at modvirke oversvømmelse er der behov for klimatilpasning af kloakker, og det er derfor politisk besluttet af Byrådet, at Allerød Kommunes kloaksystem skal ændres, så spildevand og regnvand adskilles.
Grundejere skal adskille spildevand og regnvand på egen grund
Når kommunen som spildevandsmyndighed beslutter, at spildevand og regnvand skal adskilles af hensyn til vandmiljøet, er grundejerne forpligtede til at efterkomme kravet.
Som grundejer er dit kloaksystem en del af din ejendom. Du betaler selv for renoveringen af systemet på samme måde som fx renovering af tage, døre eller murværk. Kommune eller forsyningsselskab må ikke foretage eller bekoste anlæg på privat grund. Derfor skal du også selv stå for at arrangere og bekoste separatkloakeringen. At separatkloakere betyder, at man deler spildevand og regnvand op i to separate rør for at øge chancerne for at reducere oversvømmelser og udledning af forurenende stoffer i naturen.
Ni delområder - hvornår skal dit område klimatilpasses?
Byrådet har godkendt en rækkefølgeplan for klimatilpasningen af kloaksystemet, hvor kommunens regnvandskloakerede områder er inddelt i 9 delområder.
Det første områder, der bliver taget fat på, er den fælleskloakerede del af Lillerød, samt Vassingerød.
Grundejerne i området vil i løbet af 2026 blive orienteret direkte om de konkrete planer. Herunder om tidsplanen for området.
Få mere information